Nemzetközi projekt indul a vidéki régiók társadalmi vállalkozásainak támogatásáért

Nemzetközi projekt indul a vidéki régiók társadalmi vállalkozásainak támogatásáért

Közösen dolgoznak a magyarországi Hajdú-Bihar, a németországi Saalekreis, a horvátországi Duga Resa, valamint az olaszországi Piedmont régió szakemberei a társadalmi vállalkozások állami támogatási és finanszírozási modelljeinek fejlesztésén.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. hétfői tájékoztatása szerint az Interreg Central Europe DelFin projektjének fő célja, hogy a vidéki régiókban népszerűsítse a társadalmi vállalkozási működésformát. A most induló, 2021. március 30-ig tartó projekt finanszírozására 1,9 millió eurós (mintegy 620 millió forintos) keretösszeget biztosít az Interreg Central Europe az Európai Regionális Fejlesztési Alap részeként.

Az IFKA sikeres hazai példaként a Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezetet említi. Balmazújvároson 2014-15-ben betanított száraztészta-készítő tanfolyam indult 20 álláskereső bevonásával. A tanfolyam sikeres elvégzése és a megfelelő helyszín kiválasztása után a tésztakészítő csoport 2015-16-ban elkezdte a munkát. Fejlődésük azóta is töretlen, naponta akár 300 kilogramm száraztésztát készítenek, amelyet már országos szinten viszonteladók is értékesítenek.

A DelFin projekt első összejövetelét a németországi Magdeburgban rendezték meg, Magyarországról partnerként az IFKA és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselői vettek részt.
A projekt keretében a partnerek szemináriumokat szerveznek elsősorban önkormányzatoknak és pénzügyi szervezeteknek, hogy megosszák és bővítsék az ismereteket. A vidéki társadalmi vállalkozások számára kidolgoznak és összeállítanak egy jó gyakorlatokat bemutató eszköztárat, és olyan akcióterveket, amelyek biztosítják a projektek eredményeinek fenntarthatóságát és kiterjesztését – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Balmaz Tészta facebook-oldala

COMMENTS

DISQUS: 0

Sütiket használunk. Kérjük, fogadd el! Köszönjük! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás